Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2018 02:41 - Династията Дуло – забравените владетели на Европа
Автор: kzone Категория: История   
Прочетен: 2382 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 24.09.2018 03:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image  
Династията Дуло са основателите и първите владетели на съвременна България. Нейните представители са едни от най-мощните монарки на ранното Средновековие като Кубрат, Аспарух, Тервел. Произходът на управляващите аристократи на прабългарите е много по-древен и нови изследвания показват, че в мъглата на миналото е забравена голяма част от славната история на династията.

Историческата наука е сигурна, че през 632 година династията Дуло обединява българите и слага начало на Стара Велика България. Няколко десетилетия по-късно българите отново се разделят, основавайки държави в различни части на Европа, като една от тях е съвременна България.

Все повече учени обаче започват да поддържат теорията, че произходът на клана Дуло и българите е тясно свързан с произхода и дейността на хуните. Голяма част от информацията за рода Дуло идва от Именника на българските владетели. Първите две имена от него, Авитохол и Ирник, се идентифицират почти единодушно от всички историци като Атила и неговия трети син Ернах, въпреки че не съществуват документи в подкрепа на тази идентификация. Известният историк Омелян Прицак свързва името Дуло с името на управляващата Хунну династия Tu-ko (EMC d"uo"klo), като предполага, че името Вихтун от именника на българските ханове е самият хунски император Атила. Това автоматично означава, че в средата на 5 век династията Дуло управлявала по-голямата част от Европа от река Рейн до планината Урал.

Като владетели на Дунавска България родът Дуло управлява с малки прекъсвания до 10 век. През 9 век на престола се възкачва рода Вокил, но Дуло се завръщат с идването на хан Крум. Последните му представители, управлявали страната, са братята Борис II и Роман.

Това обаче не слага край на линията на мощната династия. През последните години надделява мнението, че основателят на Киевска Рус - Шамбат Кий, е брат на основателя на Стара Велика България хан Кубрат. В момента по тази теория работят много изследователи. Ако тя се окаже вярна, това би означавало, че във вените на царете на средновековна Русия е текла кръв от рода Дуло до 14 век.

Династията Дуло се свързва и със средновековна Унгария. Смята се, че първите ѝ владетели, хановете Алмош и Арпад, са били потомци на славната династия. Унгарците също така се смятат за едни от най-близките наследници на великия Атила. Самото име Атила и сега е разпространено в Унгария.

image

Династията управлявала и Волжка България, разпростирала се през 14 век на голяма част от Източна Европа. Страната на волжикте българи е унищожена чак през 1584 година от руския цар Иван Грозни, който след това започва да се титулува като цар на българи и руси.

Не на последно място, в една от най-популярните теории за създаването на Хърватия се казва, че страната е основана от сина на Кубрат – Баян. След унищожаването на Стара България той се преместил с народа си в земите на Аварския хаганат. Дадени му били земите на днешна Хърватия, а той получил тюркската титла хърват (военноначалник). След време народът му се разбунтувал и дал начало на държавата, носеща същото име.




Гласувай:
6



Спечели и ти от своя блог!
1. barin - Здравей, kzne. За представителите ...
24.09.2018 05:43
Здравей, kzone. За представителите на династията Дуло споделям мнението, че владетелите на Унгария от Арпад и Алмъш са от нея, както и в Киевска Рус след Олга и има общо с Русия по-късно. И аз мисля, че при Крум Дуло се връща на власт по майчина линия до братята Борис II и Роман. Мога да добавя още двама, които не са управлявали: Боян Енравота и Боян Мага.
Поздрави!
цитирай
2. liubitel - Тервел е имал братя
24.09.2018 20:24
Тервел е имал братя:Вокил и Угаин, Така че родът Дуло не е прекъсвал управлението на първата Дунавска
България
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kzone
Категория: Новини
Прочетен: 418387
Постинги: 156
Коментари: 155
Гласове: 444